Fakulta chemickej a potravinárskej technológie

Katarína Macková – 02.07.2021 – 8 minút čítania

Nóri sú veľmi hrdí na svoju vlasť

Na Deň nezávislosti už od šiestej ráno chodili medzi internátmi v krojoch, s hudobnými nástrojmi a spievali pesničky, v ktorých oslavovali svoju krajinu, opisuje svoju skúsenosť z výmenného pobytu študent Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Vsevolod Piddenezhnyy.

 

Vsevolod žije na Slovensku od svojich šestnástich rokov. Pochádza z ukrajinského Kyjeva a sám seba označuje ako muža v pohybe. „Odmalička som bol aktívny a prispeli k tomu aj moji rodičia, s ktorými som cestoval už od dvoch rokov,“ hovorí. Od útleho detstva športuje, čo je momentálne aj súčasťou jeho príjmu. „Zaujímam sa o výživu a zdravý životný štýl. Som veľmi rád, že mám možnosť písať diplomovú prácu na tému Navrhovanie stravovacieho režimu pre ľudí s rôznou fyzickou záťažou. V tom by som sa chcel zlepšiť a viac sa v tejto oblasti zorientovať,“ hovorí a dodáva, že presne toto zaujíma aj jeho zákazníkov. Nepochybuje teda, že tieto vedomosti a skúsenosti využije aj neskôr v zamestnaní.

V súčasnosti u nás študuje na inžinierskom stupni odbor Potraviny, hygiena, kozmetika. „Prišiel som na Slovensko študovať spolu s mojím bratom-dvojčaťom a mojou sesternicou. Šli sme na Športové gymnázium v Košiciach, pričom rodičia ostali v Kyjeve. Bola to výzva pre obe strany, ale koniec koncov, zvládli sme to a určite by som nič nemenil, aj keby som takú príležitosť mal.“


Výživu už vníma aj z pohľadu technológa
Pre Fakultu chemickej a potravinárskej technológie sa rozhodol už v treťom ročníku na strednej, takisto aj pre svoj odbor. „Poslednou bodkou pre definitívny výber bol rozhovor so študentom FCHPT na veľtrhu vysokých škôl, kde som sa o danom odbore ešte viac dozvedel. Vždy som sa zaujímal o výživu, či už prostredníctvom varenia, alebo pozeraním videí o jej vplyve na zdravie človeka,“ hovorí. „Pravdupovediac, bakalárske štúdium bola riadna drina a celý čas som mal pochybnosti o tom, či som tu správne, a či je to to, čo som chcel. Dokonca som mal aj zopár pokusov o útek a podával som si prihlášky na iné školy. Ale nakoniec tam vždy bolo niečo, čo ma stoplo, a ostal som.“  

Neskôr, už počas inžinierskeho štúdia, pribudli rôzne potravinárske technológie, s ktorými prišli aj laboratórne cvičenia, kde študenti reálne narábali s potravinami, dokonca vyrábali aj svoje vlastné. „Teraz vidím do výživy aj z pohľadu technológa. Popri tom všetkom som mal možnosť študovať aj kozmetické technológie. Aj to ma bavilo a veľa som sa naučil aj v rámci tejto oblasti. Dokonca sme si počas labáku vyrábali regeneračné telové krémy,“ spomína. „Koniec koncov, keď sa obzriem späť, viem, že to všetko stálo za to a všetko bolo a je tak, ako má byť. A navyše si myslím, že každý muž by si prial byť súčasťou takého krásneho kolektívu a tráviť čas medzi toľkými ženami,“ dodáva so smiechom.


Pobyt v Nórsku si vybral intuitívne
Keďže je Vsevolod  naším riadne zapísaným študentom, mal možnosť zúčastniť sa na výmennom pobyte v rámci Erasmu. Vybral si Nórsko. Čo ho zaujalo práve na tejto krajine? „Jednoducho som sa pozrel na mapu a moje oči si vybrali. Riadil som sa srdcom a intuíciou. A fakt, že na danej univerzite som následne našiel všetky potrebné predmety, a aj výberový predmet o výžive navyše, len potvrdil správnosť môjho rozhodnutia.“

Nórsko z hľadiska kultúry opisuje ako národ, ktorý je veľmi hrdý na svoju krajinu. „Veľmi jasne to bolo vidieť 17. mája, v deň, kedy Nóri oslavujú Deň nezávislosti. Už od šiestej ráno chodili medzi internátmi v krojoch, s hudobnými nástrojmi a spievali pesničky, v ktorých oslavovali svoju krajinu,“ hovorí. Mestečko, v ktorom býval, označuje za medzinárodné. „Stretol som tam ľudí ozaj z celého sveta. Fakt, že som býval so študentmi pôvodom z Nepálu a Etiópie, hovorí za všetko. Ľudia z každého kúta sveta tam boli nielen medzi študentmi, ale aj medzi vyučujúcimi a ich univerzitnými pracovníkmi.“

Čo Nóri radi jedia? „Jednoznačne vafle s hnedým syrom (Brunost - brown cheese) a džemom. S tým sa stretnete jednoducho všade. Dokonca aj študenti zo študentských organizácií veľakrát stáli priamo pred univerzitnými budovami, pripravovali vafle a rozdávali ich okoloidúcim študentom.“


Spoločná výučba v angličtine má veľa výhod
Nórsky spôsob výučby, teda prednášky, cvičenia a práce v laboratóriu, prebiehajú podľa Vsevoloda rovnakým štýlom, ako na Slovensku. Veľmi pozitívne naňho pôsobilo, že nezaregistroval žiadne rozdeľovanie na domácich a medzinárodných študentov. „Všetci majú výučbu spolu v angličtine. Teda funguje to tak minimálne na inžinierskom stupni, kde väčšina výučby prebieha v tomto jazyku. A je to skvelé, lebo sa tak máte možnosť spoznať aj s medzinárodnými študentmi, aj s domácimi. To všetko prispieva k mimoriadnemu zlepšeniu úrovne angličtiny,“ vysvetľuje s tým, že táto snaha je z jeho pohľadu aj na našej STU. „Bol som na voľne sprístupnenej porade dlhodobých zámerov a plánov našej univerzity. Máme na to a verím, že budúce generácie študentov, ktoré k nám prídu, sa budú učiť spolu so študentmi z Erasmu a nadobudnú podobné skúsenosti aj na domácej pôde.“


Široký záber ho nútil rozmýšľať
Vsevolodovi sa tiež páčilo, že kvôli situácii vo svete mali mnohé skúšky formou essay. „Prebiehalo to tak, že každý dostal tému, ktorá bola konkrétna, ale zároveň rozsiahla. Na začiatku to bolo dosť mätúce, ale následne som bol donútený rozmýšľať a sám si vybrať, o čom chcem písať. Dané práce šli na kontrolu copywritingu a museli sme uviesť aj zdroje. Jedna z mojich tém bola: Ovocie a bobule sa považujú za zdraviu prospešné. Vyberte jednu zložku v každom z nich, na základe ktorej opíšete pozitívny vplyv na zdravie človeka. A teraz čo si vyberiete? Tým som len chcel podotknúť, že nás donútili rozmýšľať.“


Podieľal sa aj na prezentácii STU vo svojej vlasti
Vsevolod sa podieľal aj na prezentácii našej STU v rámci veľtrhov na Ukrajine. Fyzicky bol na jednom  v Kyjeve v roku 2018 a okrem toho sa zúčastnil na dvoch online veľtrhoch v roku 2020 a na jednom začiatkom marca 2021. „Bol som veľmi rád, že som mohol povedať budúcim študentom a ich rodičom o štúdiu na STU. Rozprávať o tom, opierajúc sa o vlastné skúsenosti, je tá správna cesta. Doslova ma bavilo zdieľať svoje vedomosti o štúdiu na STU, ako aj celkovo o mojom živote na Slovensku. Bola to pre mňa príležitosť zlepšiť svoje komunikačné zručnosti, ako aj pomôcť ľuďom rozhodnúť sa správne, presne tak, ako raz pomohli mne.“


Túži spoznať aj ďalšie krajiny
Takisto sa v budúcnosti chystá ako náš študent aj na absolventskú stáž, aj keď ešte nie je definitívne rozhodnutý, ktorú krajinu si vyberie. Rád by však išiel k oceánu. „Chcem získať ďalšie skúsenosti a spoznať ďalšiu krajinu. Bolo by to už po štvrtýkrát. Život na Ukrajine, na Slovensku a v Nórsku mi dal naozaj veľa. Vždy ma to posunulo ďalej, všade som sa veľa naučil, uvedomil som si a prehodnotil veľa vecí. Spoznal som skvelých ľudí a s mnohými som doteraz v kontakte,“ vysvetľuje s tým, že sa vďaka týmto skúsenostiam veľakrát začal dívať na mnohé veci z iného uhla. „Vďaka tomu všetkému som tým, kým som, a som tam, kde som, za čo som veľmi vďačný. Ale túžim po novom dobrodružstve a verím, že to vyjde. Slovensko je krásne, cítim sa tu dobre, som tu ako doma. Chcem však precestovať svet a zistiť, ako to funguje inde, aby som sa definitívne rozhodol, kde chcem žiť.“

Na záver sa ešte dostávame k voľnému času a záľubám, kde Vsevolod opäť spomína šport. „Vymýšľam nové kombinácie cvikov, kde sa sústreďujem na cvičenie s vlastnou váhou, odporovými gumami a kettlebelkou. Behávam, trénujem ľudí, a zároveň píšem diplomovú prácu. Vzdelávam sa v oblasti výživy a športu, a tiež chodím do jazykovej školy, kde sa učím angličtinu,“ vymenúva a dodáva, že okrem toho sa takisto rád spoznáva s novými ľuďmi a pracuje na vzťahoch, ktoré má, ako aj na  nových. „Tiež varím a skúšam nové kombinácie jedál, ako aj rozličné zaujímavé potraviny, ktoré v obchode nájdem. Pracujem na svojich komunikačných zručnostiach, ako aj na vystupovaní pred kamerou.“

 

Text: Katarína Macková
Foto: archív Vsevoloda Piddenezhneho